Apam Beras
Apam beras juga seperti apam- apam yang lain. Apam beras juga boleh dibuat seperti apam mekar. Rasa apam beras juga luar biasa, ia mempunyai keunikan yang tersendiri. Selain itu, apam beras ini juga mudah dibuat.
Selamat mencuba!!!
Bahan-bahan:
- 2 1/2 tepung gandum
- 2 1/2 cawan nasi sejuk
- 2 1/2 cawan tepung beras
- 1 1/2 cawan gula pasir
- 3 cawan air
- 1 sudu makan yis
- Pewarna
Cara buat:
- Pertama sekali kita hendaklah kisar nasi sehingga hancur, masukkan gula dan kisar sehingga sebati
- Masukkan tepung gandum ke dalam mangkuk besar. Masukkan sekali tepung beras dan yis. kacau sehingga sebati
- Masukkan nasi yang telah dikisar dan gula ke dalam campuran tepung tadi. Kacau sehingga sebati sebelum perapkan selama 3 jam
- Didihkan air di dalam pengukus dan balut penutup pengukus tersebut dengan kain bersih bagi mengelakkan wap terkeluar.
- Sediakan bekas kertas. Tuangkan aduan apam ke dalam bekas kertas tadi dan corakkan dengan pewarna mengikut cita rasa anda.
- Kukus apam tadi selama 15 minit. Apam beras sedia untuk dihidang.
Tutorial:
https://www.youtube.com/watch?v=8RF2-5-9veY
Comments
Post a Comment