Resepi Mee Basah Sabah


Bahan-bahannya:
  1. Mee kuning (di Sabah ada mee yang khas untuk mee basah)
  2. Hirisan ayam
  3. Udang 
  4. Sotong
  5. Kek ikan
  6. Kayu manis
  7. Bawang putih
  8. Lada putih
  9. Sos tiram
  10. Tepung jagung
  11. Sayur sawi
  12. air 
  13. garam 
Cara Memasak
  1. Terlebih dahulu, gorengkan mee kuning tanpa minyak sehingga sedikit hangit, dan ketepikan
  2. Panaskan kuali dengan sedikit minyak. masukkan bawang putih yang dicincang dan kayu manis. tumis sehingga naik bau
  3. Masukkan air (kalau nak kuah banyak masukkan lebih air). biarkan sehingga mendidih.
  4. Kemudian masukkan sos tiram, hirisan ayam, udang, sotong, kek ikan
  5. Seterusnya masukkan sayur dan bahan perasa seperti garam dan lada putih.
  6. Untuk memekatkan kuah mee, masukkan sedikit tepung jagung ke dalam kuah tadi
  7. Letakkan mee ke dalam pingan, Tuangkan kuah ke dalam pingan
  8. Mee basah Sabah siap untuk dihidang.

Comments

Popular posts from this blog

Apam Beras