Resepi Mee Basah Sabah
Bahan-bahannya:
- Mee kuning (di Sabah ada mee yang khas untuk mee basah)
- Hirisan ayam
- Udang
- Sotong
- Kek ikan
- Kayu manis
- Bawang putih
- Lada putih
- Sos tiram
- Tepung jagung
- Sayur sawi
- air
- garam
Cara Memasak
- Terlebih dahulu, gorengkan mee kuning tanpa minyak sehingga sedikit hangit, dan ketepikan
- Panaskan kuali dengan sedikit minyak. masukkan bawang putih yang dicincang dan kayu manis. tumis sehingga naik bau
- Masukkan air (kalau nak kuah banyak masukkan lebih air). biarkan sehingga mendidih.
- Kemudian masukkan sos tiram, hirisan ayam, udang, sotong, kek ikan
- Seterusnya masukkan sayur dan bahan perasa seperti garam dan lada putih.
- Untuk memekatkan kuah mee, masukkan sedikit tepung jagung ke dalam kuah tadi
- Letakkan mee ke dalam pingan, Tuangkan kuah ke dalam pingan
- Mee basah Sabah siap untuk dihidang.
Comments
Post a Comment