Crispy Crunchy Korean Fried Chicken
Bahan:
- Kepak ayam
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh lada hitam
- 1 sudu teh hirisan halia
- 1/2 cawan tepung jagung
- 4 ulas bawang putih dicincang
- 3 batang cili kering
- 1/2 kicap
- 1 sudu makan cuka putih
- 1 sudu makan gula perang
- 1 sudu makan minyak bijan
Cara-cara
- Potong kepak ayam kepada saiz kecil
- Masukkan ayam ke dalam mangkuk dan masukkan garam, halia dan lada hitam
- Masukkan tepung jagung ke dalam mangkuk dan gaul hingga sebati
Sos manis pedas
- Panaskan minyak dengan api yang sederhana, seterunya masukkan cili kering dan bawang putih yang dicincang dan kacau bahan tersebut sehingga naik bau
- Tambahkan kicap dan cuka. Kacau dan biarkan sehingga naik panas
- Kemudian, tambah gula perang dan kacau. Kemudian ketepikan
- Panaskan minyak dalam 7 hingga 8 minit dengan suhu yang tinggi
- Masukkan ayam ke dalam pan, goreng sehingga masak
- Goreng ayam sehingga berwarna keemasan
- Toskan ayam
- Panaskan sos sehingga mendidih
- Masukkan ayam goreng ke dalam sos tadi
- Keluarkan ayam tadi dan letakkan ke adalam bekas
- Taburkan bijan di atas ayam goreng tersebut
Sumber: Maangchi.com
Comments
Post a Comment