Crispy Crunchy Korean Fried Chicken


Bahan:
  1. Kepak ayam
  2. 1/2 sudu teh garam
  3. 1/2 sudu teh lada hitam
  4. 1 sudu teh hirisan halia
  5. 1/2 cawan tepung jagung
  6. 4 ulas bawang putih dicincang
  7. 3 batang cili kering
  8. 1/2 kicap
  9. 1 sudu makan cuka putih
  10. 1 sudu makan gula perang
  11. 1 sudu makan minyak bijan


Cara-cara
  1. Potong kepak ayam kepada saiz kecil
  2. Masukkan ayam ke dalam mangkuk dan masukkan garam, halia dan lada hitam
  3. Masukkan tepung jagung ke dalam mangkuk dan gaul hingga sebati

Sos manis pedas
  1. Panaskan minyak dengan api yang sederhana, seterunya masukkan cili kering dan bawang putih yang dicincang dan kacau bahan tersebut sehingga naik bau
  2. Tambahkan kicap dan cuka. Kacau dan biarkan sehingga naik panas
  3. Kemudian, tambah gula perang dan kacau. Kemudian ketepikan
Ayam goreng rangup
  1. Panaskan minyak dalam 7 hingga 8 minit dengan suhu yang tinggi
  2. Masukkan ayam ke dalam pan, goreng sehingga masak
  3. Goreng ayam sehingga berwarna keemasan
  4. Toskan ayam 
Gaulkan ayam bersama sos manis pedas
  1. Panaskan sos sehingga mendidih
  2. Masukkan ayam goreng ke dalam sos tadi
  3. Keluarkan ayam tadi dan letakkan ke adalam bekas
  4. Taburkan bijan di atas ayam goreng tersebut
Crispy Crunchy Korean Fried Chicken siap untuk dihidang

Sumber: Maangchi.com

Comments

Popular posts from this blog

Apam Beras