Resepi Mee Tauhu Tawau

 Mee Tauhu merupakan satu juadah yang popular di bandar Tawau. Selalunya, warga Tawau akan menjamu juadah ini pada waktu pagi. Yang belum berkunjung ke Tawau tu jum kita intai-intai rupa mee tauhu ni. Yang penting kena datang ke Tawau dan rasa sendiri kehebatan mee tauhu Tawau.

Ni lah mee tauhu Tawau.
Jum buat mee tauhu homemade. Bahan-bahannya ringkas sahaja tidak begitu banyak. Di samping cara masaknya yang begitu senang semudah ABC sahaja. Selamat mencuba!

Bahan-bahan:
Bahan Mee
  1. Mee kuning(direbus dan toskan)
  2. 2 biji bawang merah
  3. 2 ulas bawang putih
  4. Sayur sawi dan tauge
  5. 1 biji cili di hiriskan
  6. kicap pekat
  7. sos tomato
  8. garam
  9. gula
  10. minyak
Bahan untuk tauhu
  1. 5 ketul tauhu
  2. isi ikan (terpulang nak ikan apa)
  3. 1 sudu makan tepung sagu
  4. 1 sudu teh tepung kanji
  5. kicap pekat
  6. 2 ulas bawang putih
  7. hirisan daun bawang
  8. minyak
  9. garam dan gula
  10. air secukupnya
  11. 3 ulas bawang putih
  12. cili padi
  13. belacan
  14. air
  15. garam 
  16. serbuk perasa

Cara memasak :
Mee goreng
  1. Panaskan minyak. kemudian masukkan bahan tumis, kacau sehingga pecah minyak. Selepas itu, 
  2. masukkan kicap dan sos tomato, garam,dan gula kacau lagi. Kemudian masukkan mee yang telah direbus dan ditoskan.
  3. Gaul mee tersebut sehingga sebati dengan bahan tadi.
  4. Masukkan hirisan cili, tauge dan sayur sawi. Gaul sehingga sebati dan angkat jika masak.
Tauhu dan kuahnya:
  1. Kisarkan tanpa air isi ikan, tepung sagu dan tepung kanji
  2. Ambil tauhu dan buat lubang di tengahnya. Isikan dengan isi ikan yang telah dikisar tadi
  3. Kemudian,goreng tauhu tersebut.
  4. Panaskan minyak di dalam periuk. Masukkan bahan tumis.
  5. Masukkan kicap, secubit garam, air dan gula. Kacau sehingga sebati
  6. Bancuhkan tepung kanji untuk memekatkan kuah tauhu.
  7. Kemudian masukkan tauhu yang telah digoreng tadi dan biarkan sehingga mendidh. Seterusnya angkat dan taburkan daun bawang di atas kuah tauhu.
Sambal:
  1. Kisarkan bawang putih, cili padi dan belacan
  2. Panaskan minyak, dan tumis bahan yang telah dikisar tadi
  3. Masukkan serbuk perasa,dan garam kemudian kacau sehingga naik minyak
  4. Angkat danhidangkan bersama mee dan kuah tauhu.
Selamat mencuba

Comments

Popular posts from this blog

Apam Beras